het belang van correct geplaatste trillingsisolatorenDe juiste keuze van de meest geschikte trillingsisolatoren is essentieel voor het bereiken van goede trillingsisolatiewaarden op HVAC-apparatuur.


Als de installatie van de trillingsdempers echter verkeerd is, is het mogelijk dat de verwachte isolatieresultaten niet worden bereikt.


Op deze pagina beschrijft AMC Mecanocaucho de goede praktijk voor de installatie, met voorbeelden van wat moet worden gedaan en wat moet worden vermeden om de optimale resultaten te bekomen.trillingsdemper

Elke machine en elk project is anders en kent inherente complexiteiten.


Er zijn veel parameters die de trillingsoverdraagbaarheid kunnen beïnvloeden zoals de in de constructie gebruikte materialen (hout of beton), de plaats waar de machines moeten worden geïnstalleerd (op de grond of op het dak) en ook het type ruimte dat aan de machinekamer grenst.


Hoewel het moeilijk is om alle mogelijke problemen te definiëren, zullen we hier enkele veel voorkomende problemen laten zien en beschrijven hoe ze kunnen worden vermeden.

het frame verstijven met een subframe indien veren toegepast worden als trillingsisolator


De fabrikant van de machine moet aantonen dat zijn frame voldoende stijf is om op specifieke punten op trillingsisolatoren te kunnen  steunen.


AMC Mecanocaucho raadt in alle gevallen aan om het frame  te versterken met een subframe bestaande uit IPN 120 balken die ten minste over de gehele omtrek zijn bevestigd. Onderstaand een voorbeeld waar het frame van een luchtbehandelingskast versterkt werd met IPN 120 balken.trillingsisolatie

De veersteunen worden eerst op regelmatige afstanden onder het frame van de apparatuur geplaatst, waarna de doorbuiging van de trillingsisolatoren moet worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de installatie vlak en horizontaal is.


Indien de doorbuiging van de trillingsdempers niet gelijkmatig is over alle steunpunten, moet de positie ervan worden aangepast, dit kan gebeuren door de stijheid van de trillingsdempers op de meest doorgebogen plaatsen te verhogen.

stijheid van de bevestigingsbeugels


De stijfheid van de beugels moet ten minste 10 keer groter zijn dan die van de trillingsdempers.


Indien de beugels niet stijf genoeg zijn gaat hun vervorming zorgen voor demping en zo de trillingsisolatie van het systeem negatief beïnvloeden en mogelijks de trillingsisolatoren zelf beschadigen.


Onderstaand een voorbeeld van beugels bevestigd op AMC Mecanocaucho DR 130 mount die door hun gebrekkige stijfheid na verloop van tijd ombogen.

trillingen isoleren

de metalen balken boven/onder de trillingsisolatoren moeten breed genoeg zijn


De metalen balken die boven/onder de trillingsisolatoren geplaatst worden, moeten correct gedimensioneerd zijn om voldoende ondersteuning te bieden aan de trillingsisolatoren.


Het volledige contactoppervlak van de metalen steunpunten moet worden ondersteund zodat ongelijkmatige belasting en daardoor schade aan de trillingsdempers wordt voorkomen.


Onderstaand een voorbeeld van een onvoldoende groot contactoppervlak met schade aan de trillingsisolator tot gevolg.

trillingsisolatie
TSR mounts
trillingen isoleren

De belasting over het gehele oppervlak van de elastomeerpads  moet worden verdeeld.


Dit is van belang om ervoor te zorgen dat de elastische eigenschappen worden bereikt.


Als het contactoppervlak te klein is, zal het nodig zijn een stalen verdeelplaat van voldoende dikte te voorzien zodat deze niet vervormt bij belasting.

trillingen isoleren

Bij hoge trillingsniveaus voor leidinginstallaties kan de amplitude worden verminderd door demping aan het systeem toe te voegen.


Een goede manier om de amplitude te verkleinen is een inertieblok bovenop trillingisolatoren toe te voegen  zoals in de onderstaande afbeelding.trillingen dempen

De trillingsenergie vermindert en het opgehangen element wordt gedempt.


Het gebruik van Sylomer® banden op de omtrek van het leidingwerk en op de basis van de trillingsdempers helpt om de overdraagbaarheid van hoge frequenties te verminderen.

trillingisolatie machine met hoog zwaartepunt

Machines waarvan het zwaartepunt zich op een hoge positie bevindt, zijn meestal instabiel.


De eerste reactie van de ontwerper kan zijn om de trillingsisolatoren met een hogere stijfheid te plaatsen. Hoewel dit het probleem van de stabiliteit kan oplossen, zal de grotere stijfheid op haar beurt de natuurlijke frequentie van het systeem verhogen en leiden tot een vermindering van de trillingsisolatie.stabilisatoren


Een eenvoudige manier om dit probleem op te lossen is het gebruik van stabilisatoren.


Stabilisatoren kunnen worden aangebracht op punten waar de hoogste amplitude wordt bereikt, maar er moet speciaal op worden gelet dat dit punt geen overmatige trillingen doorgeeft aan de aangrenzende dragende delen.


De stabilisator mag alleen werken wanneer de machine aan schokken wordt blootgesteld, waardoor de stijfheid zo laag mogelijk wordt gehouden wanneer de machine werkt.trillingsisolatoren met hoge demping


Een andere mogelijkheid is het gebruik van veerbevestigingen met geïntegreerde dempers


De Vibrabsorber+Sylomer® antiseismische steunen hebben op rubber gebaseerde dempers op de zijwanden die voor een stil rubber-metaalcontact kunnen zorgen wanneer ze worden blootgesteld aan zijdelingse bewegingen van de HVAC-apparatuur.


Indien extra stabiliteit vereist is, kan de VISCO-versie van deze trillingisolatoren met geïntegreerde demper voor extra stabiliteit zorgen door middel van hydraulische demping.


trillingsisolatie
trillingsisolatie
trillingsisolerende plafondhangers

Het is belangrijk om de concentriciteit van de tapeinden te handhaven om elk contact van metaal op metaal en een daaruit voortvloeiende akoestische brug te voorkomen.


Hoewel hangers zoals de TS+SYLOMER® een rubberen cup hebben om contact van metaal op metaal te voorkomen, verdient het de voorkeur dat de tap geen contact heeft met de rubberen rand.

trillingsvrije ophanging

Aangezien de dynamische belasting bij pompen vaak groter is dan de statische hebben pompen die op trillingisolatoren geplaatst worden tijdens het stoppen en starten de neiging om op deze trillingsisolatoren te bewegen.


Een inertieblok plaatsen tussen pomp en trillingsisolatoren is een uitstekende oplossing om dit bewegen tegen te gaan.


Om aanzienlijke bewegingen tijdens transiënte fasen te voorkomen en derhalve mechanische storingen te vermijden, is het bijgevolg noodzakelijk traagheidsmassa's onder de pompen aan te brengen zodat de dynamische belastingen relatief laag zijn in vergelijking met de statische.

trillingsisolatie pomp