Trillingsisolatoren in functie van het gewicht van het apparaat.



Ons gamma trillingisolatoren volgens gewicht van het apparaat



Via onderstaande linken krijg je een overzicht met de uit voorraad leverbare trillingsisolatoren op basis van het gewicht van het apparaat.


Zo zie je meteen welke trillingsisolator het hoogste % trillingsisolatie biedt binnen de geselecteerde belastingsrange.

* aanname = 4 isolatoren rechtstreeks onder het apparaat, zwaartepuntpositie in het midden van het toestel




Voor zwaardere apparaten werken we projectspecifieke oplossingen uit die snel leverbaar zijn.




Trillingsisolatoren werken op basis elastische materialen of veren die de energie van trillingen absorberen en dissiperen. De efficiëntie van een trillingsisolator is sterk afhankelijk van de belasting die op de veer wordt uitgeoefend.



Trillingisolatie in een notendop


De statische invering (het gewicht van het apparaat komt op de isolatoren en deze veren x mm in) bepaalt de afveerfrequentie van het systeem.


Hoe meer statische invering hoe lager de afveerfrequentie.


De afveerfrequentie is de trillingsfrequentie (aantal bewegingscycli per seconde) waarmee het systeem uittrilt als we er een schop zouden tegen geven.


De verhouding afveerfrequentie / storende frequentie bepaalt het % trillingsisolatie. De storende frequentie of de aandrijffrequentie is het aantal toeren per minuut waarop het appraat draait delen door 60.


Elk trillingsisolator heeft een minimale invering nodig om te kunnen werken. Wanneer de belasting te klein is krijgen we weingig statische deflectie en dus een hoge afveerfrequentie met een niet zo denderende trillingsisolatie als gevolg.


Wordt de veer te zwaar belast dan vervormt ze desdanig veel dat ze als het ware terug "verstijft". Dit heeft dan weer een negatieve impact op de trillingisolatie.



Selectiecriterium


Wij kiezen steeds voor een veer die bij de in de technische fiche vermelde belasting 40 tot 60% van haar totale belastbaarheid kent.


Stel dat we de buitenunit van een warmtepomp die 100 kg weegt op 4 laten veren rust. We opteren voor de medium veren.


Opteren we voor de medium 25 die maximaal met 25 kg/veer belast mag worden dan gaan we de grootste statische deflectie kennen en dus de laagste afveerfrequentie.


Maar het zwaartepunt zit zelden in het midden van het toestel. De ventilatorkant gaat altijd minder belast worden dan de compressorkant. De compressorkant gaat dus met meer dan 25 kg/veer belast worden. Dit is te hoog voor deze veer waardoor ze gaat verstijven.


Aangezien we de zwaartepunt niet kennen opteren we aan de compressorkant voor de medium 50 veer die bij 25 kg belasting 50% van haar toelaatbare belasting kent.


Aan de ventilatorkant kunnen we de medium 25 veer gebruiken.