Geluidseisen met betrekking tot de buitenunits van warmtepompen en airco's



Buitenunits produceren nu eenmaal geluid en om de geluidshinder voor de omgeving te beperken gelden er in sommige gevallen  geluidseisen. Regelgeving voor bestaande woningen met betrekking tot het geluid van buitenunits kunnen bestaat op zowel lokaal, als Vlaams niveau.


Op nieuwbouwwoningen en verbouwingen met omgevingsvergunning zijn in principe de eisen zoals geformuleerd in de Belgische Akoestische Norm van toepassing.


Gewone vervanging van de warmteopwekker of een verbouwing zonder omgevingsvergunning.


De Vlaamse regels zijn voor de meeste warmtepompen en airco's voor toepassingen in ééngezinswoningen niet van toepassing omdat ze pas gelden voor warmtepompen met grote vermogens.


Maar misschien zijn er wel lokale regels van toepassingen, dit kun je best navragen bij de dienst omgeving van je stad of gemeente.


Als er in de gemeente of stad  geen lokale regels van toepassing zijn, dan zijn de in de code van goede praktijk omschreven regels een goede leidraad. De code van goede praktijk heeft op zich geen bindend karakter, maar wordt wel beschouwd als de regels van goed vakmanschap. Een code van goede praktijk wordt slechts afdwingbaar wanneer ze wordt opgenomen of ernaar wordt verwezen in wetgeving, stedenbouwreglementen, politiereglementen of contracten.


De kans is relatief groot dat er geen specifieke geluidsvoorwaarden gelden voor de buitenunit van jouw warmtepomp of airco. In dat geval bepaalt art. 301 van het burgerlijk wetboek m.b.t. tot "overmatige burenhinder" dat je geen bovenmatige geluidshinder mag veroorzaken.


Europese regels: geluidsemissie (geluidsvermogen) uitgedrukt in de grootheid  LWA *


Europa bepaalt hoeveel geluid een warmtepomp maximaal mag produceren.

 

Het maximale toegelaten geluidsvermogenniveau hangt af van het vermogen van de warmtepomp:

 

  • ≤ 6 kW maximaal 65 dBA
  • ≤ 12 kW maximaal 70 dBA
  • ≤ 30 kW maximaal 78 dBA

 

Het CE-label vermeldt een geluidsvermogen. Dit is echter niet het maximale geluidsvermogen maar het nominaal geluidsvermogen waarbij de fabrikant zelf bepaalt met welke buitentemperatuur en aanvoertemperatuur er getest wordt.


Het maximale geluidsvermogen moet op de technische fiche vermeld worden.


geluidsvermogen warmtepomp

Bron CTC: https://ctcbenelux.com/producten/air-to-water-heat-pumps



De buitenunit van deze monoblock warmtepomp (geen binnenunit) van het Zweede merk CTC met een vermogen van 10 kW heeft als nominaal geluidsvermogen 55 dBA .

 

Voor deze warmtepomp werd het nominaal geluidsvermogen gemeten bij een aanvoertemperatuur van 35° en een buitentemperatuur van 7°C. Is het nu buiten een stuk kouder en is er geen vloerverwarming maar worden de oude radiatoren gebruikt dan gaat de aanvoertemperatuur hoger zijn en zal het buitenunit meer dan 55 dBA produceren.


Wanneer we willen gaan rekenen willen we het maximale geluidsvermogen van deze monoblock kennen.

 

 

Fabrikanten doen veel onderzoek naar onder andere het ontwerp van de ventilatorbladen om hun buitenunits stiller te maken. De stilste warmtepompen op de markt produceren +/- 50 dBA.

 


* De akoestische grootheid LWA staat voor het A-gewogen geluidvermogen

 

  • L: Geluidsniveau (level)
  • w: Geluidsvermogen (sound power)
  • A: A-gewogen, wat betekent dat er een correctie is toegepast die het geluid afstemt op de gevoeligheid van het menselijke oor

 

LWA is een ééngetalswaarde en geeft aan hoeveel geluidsenergie een bron per seconde uitstraalt, waarbij rekening wordt gehouden met hoe mensen geluid waarnemen. Deze ééngetalswaarde geeft geen spectrale informatie, je kunt dus niet op basis van deze waarde afleiden of er al dan niet sprake is van tonaliteit en ze geeft ook geen informatie over de geluidsafstraling in de verschillende richtingen.